Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018 Πέμπτη 7.06.2018 Αρχαία Άλος. Οχυρωματικό τείχος και ΝΑ πύλη.

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε μία δράση στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών του ΥΠΠΟΑ για το έτος 2018. Σκοπός της δράσης, η οποία πραγματοποιείται από το έτος 2012 και κάθε χρόνο από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Η δράση που ανέλαβε για τη φετινή χρονιά η ΕΦΑ Μαγνησίας στην περιοχή του Αλμυρού έγινε σε συνεργασία με την Δ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Σούρπης. Πραγματοποιήθηκε αρχικά στον αρχαιολογικό χώρο της Άλου και συγκεκριμένα στο οχυρωματικό τείχος της πόλης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στο τείχος και η κ. Βάσω Ροντήρη τους μύησε στα θέματα που αφορούσαν την κατασκευή του, τη μορφή του και τις αμυντικές του προδιαγραφές. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά την τοιχοδομία του, την μορφή της οχύρωσης και των πύργων της και να επισκεφθούν τη Νότια πύλη της πόλης.

Παράλληλα, η κ. Δέσποινα Ευσταθίου μίλησε στα παιδιά για τις αρχαίες οχυρώσεις της περιοχής του Αλμυρού και τους έδωσε πληροφορίες για τα αμυντικά συστήματα στην αρχαιότητα.

Στη συνέχεια η δράση μεταφέρθηκε στη ΝΑ πύλη της αρχαίας πόλης της Άλου, όπου για μία δεκαετία περίπου η ΕΦΑ Μαγνησίας και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών πραγματοποίησαν ανασκαφική έρευνα. Οι μαθητές αρχικά ξεναγήθηκαν στην πύλη και παρατήρησαν τον τρόπο κατασκευής της και κάθε τμήμα της ξεχωριστά: τους πύργους, την κεντρική αυλή, το χώρο των φυλάκων, τους πλευρικούς τοίχους, καθώς και τη μεταγενέστερη φάση της πύλης, η οποία μετά την εγκατάλειψη της πόλης μετατράπηκε σε αγρόκτημα.

Στη συνέχεια τα παιδιά με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Νίκου Περιστερά,  διευθυντή του σχολείου, αλλά και με τη βοήθεια των υπόλοιπων εκπαιδευτικών και των αρχαιολόγων της ΕΦΑ Μαγνησίας, πραγματοποίησαν ένα δρώμενο θέλοντας να αναπαραστήσουν τη λειτουργία της πύλης. Για το σκοπό αυτό τα παιδιά ντύθηκαν φρουροί, γυναίκες των φρουρών και αγρότες και τους δόθηκαν ονόματα που προέρχονταν από κατοίκους της αρχαίας πόλης.

Οι φρουροί στήθηκαν πάνω στους δύο πύργους της πύλης για την υπεράσπισή της, ενώ οι γυναίκες τους έφερναν νερό από το πηγάδι μέσα σε πήλινα δοχεία για να ξεδιψάσουν. Οι υπόλοιπες ασχολήθηκαν με το άλεσμα του σιταριού.  Οι αγρότες έπαιζαν τρίλιζα και ένας από αυτούς είχε αναλάβει να σκάψει τη γη. Διαμαρτυρόμενος για το φόρτο δουλειάς που είχε επωμιστεί, κάλεσε και τους υπόλοιπους αγρότες να σκάψουν μαζί του.

Την ώρα που οι φρουροί αντιλαμβάνονται τον εχθρό να πλησιάζει στην πύλη, καλούν τους κατοίκους να υπερασπιστούν την πόλη τους και να τρέξουν γρήγορα να κλείσουν την πόρτα της πύλης για να αποκλείσουν τους εχθρούς! Τη στιγμή εκείνη ένα ελικόπτερο απάτσι της 111 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο περνούσε πάνω από την αρχαία πόλη, συμπλήρωνε το σκηνικό με μια σύγχρονη νότα!

Για όλους μας, αρχαιολόγους, εκπαιδευτικούς και μαθητές υπήρξε μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Advertisements

About Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Βασίλειος Καραχρήστος Msc Αρχαιολόγος - Ιστορικός, EFAMAG.
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s